Piektdien, 2015. gada 3. jūlijā plkst. 10:00 Saeimā notika pētījuma prezentācija:  REĢISTRĒTAS UN NEREĢISTRĒTAS KOPDZĪVES  FAKTORU SALĪDZINOŠA ANALĪZE”.

Pētījums pirmo reizi Latvijā padziļināti skata nereģistrētas kopdzīves pieauguma cēloņus un tā sekas ģimeņu dinamikas, partnerattiecību un bērnu audzināšanas procesā. Kopumā intervēts 41 pētījuma dalībnieks, atlasot vīriešus un sievietes, kuri pieredzējuši gan laulību vai nereģistrētu kopdzīvi un bērnu radīšanu tajā, gan  partnerattiecību iziršanu.

Darbā tiek aplūkots, kā tiek dibinātas divu cilvēku attiecības un izveidota ģimene, kā arī tas, kā tās var izirt un kādas tam var būt sekas, sevišķu vērību pievēršot bērniem un bērnu drošībai situācijās, kad vecāku attiecības kļuvušas sarežģītas. Vai laulība ir attiecību un ģimenes sākums? Vai laulība stiprina ģimenes vai kā citādi maina pāru attiecības?  Kāpēc tik daudz pāru izvēlas neprecēties un kā viņi to pamato?

Pētījuma dalībnieku pieredze ļauj atbildēt uz plašākiem jautājumiem par laulības tiesisko, tikumisko un funkcionālo nozīmi mūsdienu Latvijas sabiedrībā. Līdz šim Latvijas politikā nereģistrēta kopdzīve skatīta kā sociāla problēma, nevis sociāla realitāte, kurā dzīvo lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. 

Pētījuma kopsavilkums pieejams šeit.

 

PētījumsREĢISTRĒTAS UN NEREĢISTRĒTAS KOPDZĪVES FAKTORU SALĪDZINOŠA ANALĪZE” atrodams šeit.

 

Dalīties